Столетник в надпревара за любимо дърво - Телевизия Шумен
Столетник в надпревара за любимо дърво

100-годишен орех в Шумен е сред финалистите в категория “Любимо българско дърво” в тазгодишното издание на „Дърво с корен”. В конкурса участват истории, свързващи хората с обичаните от тях дървета.
Любимото дърво от Шумен е на северния склон в подножието на Шуменското плато. Орехът е висок над 13 метра и има ствол с диаметър около 3 метра. Столетникът расте в двора на Румяна Симеонова.
„То принадлежи на града, моята идея е тази. Да апелирам, че това е наша общност, че то принадлежи всъщност на нашия град. То е част от нашата общност, защото аз съм решила, че то е свързано с дейността на един от нашите най-забележителни кметове – д-р Петър Кърджиев. Той на този северния склон засажда 11 000 орехови дръвчета“, разказа Румяна Симеонова.
Преди години Руми продала апартамента си в центъра на града и заживяла в малка къщичка под стария орех. Мястото закупила именно заради вековното дърво. В кората му зеела огромна дупка и Руми започва да го лекува.
„Аз започнах, нямах големи надежди. Боже, след няколко години виждам аз, че тя става по-малка, а в един момент виждам, че изобщо няма хралупа. И бях толкова впечатлена. Тогава бях довела осакатеното си кученце, получило удар и беше много жалко. Оплаквах го тука под ореха и някак си орехът ми помогна да събера сили, кученцето се възстанови“, разказа още Румяна Симеонова.
Конкурсът на фондация екообщност Руми открила случайно, но решила, че орехът в двора й е специално дърво. Шуменският 100-годишен орех за сега води класацията, но плътно го следват дърветата на Варна и Харманли. Всеки може да подкрепи представителят на шуменци на интернет адрес https://bepf-bg.org/дърво-с-корен/treec-voting/?tree_id=Twr-2022-8

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *