Токът за община Шумен поскъпва - Телевизия Шумен

Цената на тока за община Шумен ще бъде увеличена. Това става ясно от уведомително писмо, получено в администрацията от енергоразпределителя. Кметът Любомир Христов поясни, че към момента община Шумен плаща електроенергията на фиксирана цена от 106 лева без ДДС за мегават час, по силата на сключен договор от 2020 година, а сега предложението е за крайна цена от 480 лева.
„Ако не се съгласим с условията, които ни предлагат с предизвестие от един месец те ще прекратят договора и ние ще излезем на краен потребител или това, при краен потребител цената на тока ежедневно се мени и тя варира около 600 лева на мегават“, обясни Любомир Христов.
Мотивите на енергоразпределителя са извънредната ситуация на пазара и повишените цени. За община Шумен, новата по-скъпа цена ще влезе в сила от 1 март и ще варираща всеки месец според движенията на енергийната борса. Въпреки ситуацията от администрацията не планират драстични ограничения.
„До момента не планираме някакви ограничения, които да наложим, това помолих и директорите на детски градини, но икономиите да бъдат разумни без да ощетяваме и който и да е друг“, подчерта Любомир Христов.
Компенсации от правителството към общините са единствената възможност за облекчаване на финансовата тежест заради скъпия ток, но все още няма яснота кога и в какъв размер ще бъдат те.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.