Тържества за Съединението в Шумен и Мараш - Телевизия Шумен
Тържества за Съединението в Шумен и Мараш

Шумен ще отбележи тържествено Деня на Съединението – 6 септември. Церемонията по полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци ще започне в 10:00 часа на площад „Кристал“. От 11:00 часа възпоменателна церемония ще се състои и пред паметната плоча в историческата местност „Марашката кория“, където през лятото на 1885 година българската войска, начело с княз Александър Батенберг, провежда военни маневри. В полевия лагер пратеници на Българския таен централен революционен комитет убеждават княза да оглави Съединението на Княжество България и Източна Румелия.
За гражданите, които желаят да присъстват на ритуала в село Мараш, от община Шумен осигуряват безплатен транспорт. Автобусите ще тръгнат от района на площад “Кристал” след края на церемонията по поднасяне на венци и цветя.
Организатори на тържествените чествания на Съединението са Община Шумен и Командването на шуменския военен гарнизон. От общинската администрация отправят покана към шуменци да се включат в отбелязването на празника и да се преклонят пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

В празничния 6-ти септември от 10:00 часа Телевизия Шумен ще излъчи на живо тържествената церемония на площад “Кристал”. Репортаж от честванията в местността „Марашката кория“ може да гледате в You tube канала на медията и на интернет страницата: tvshumen.bg.

Туристическа обиколка по улица „Любен Каравелов“

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.