Ученици в научна еко надпревара - Телевизия Шумен

25 ученици взеха участие екоконкурс за научно есе на тема: “Да живеем екологично”. Инициативата е на шуменската екоинспекция, а децата са от училища в Шумен, Нови пазар, Търговище и Попово.
Освен отборните награди бяха отличени и есетата на няколко от учениците. Първото място грабна Гергана Анева от Природо-математическата гимназия в Шумен.
“Аз написах научно есе на тема “Управление на отпадъците” в посока нулеви отпадъци, като основната тема, която включих, беше да покажа, че има много начини, по които можем да опазваме природата”, каза Гергана Анева.
Второто място е за Мелда Юмерова от първо Първо средно училище “Свети Седмочисленици” в гр. Търговиеще, с есе, посветено на кръговата икономика.
“С прости думи кръговата икономика помага с рециклирането на отпадъците, намалява отпадъците от околната среда и също така могат да се използват ресурсите все повече и повече”, каза авторката на отличеното есе.
На трето място комисията подреди Йоана Георгиева от Средно училище “Йоан Екзарх Български”.
“Темите за отпадъците и такива по-типични теми се говори всекидневно. Малко хора знаят реално какво е въглеродният отпечатък, че влияе реално зле върху нашата околна среда, и исках да помогна от по-различна гледна точка как да постигнем една по-чиста и добра околна среда”, посочи Йоана Георгиева.
По последни данни на ЕВРОСТАТ България замърсява околната среда толкова, колкото правят това Германия и Франция взети заедно, тоест в градовете всеки пуши по четири кутии цигари на ден, макар и непушач. Конкурсните работи са разгледани и оценени от комисия експерти, ръководена от проф. Христов.

Екофестивал в ППМГ “Н. Попович”

Стартира конкурсът „Еко Коледа“

Млади граждани „за“ чиста околна среда

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *