Фаталното кръгово не отговаря на изискванията - Телевизия Шумен

Кръговото кръстовище на булевард „Симеон Велики“ е със сериозни недостатъци. Това показа докладът на пътните експерти от Европейския център за транспортни политики.
Кръговото кръстовище, където на 28 септември миналата година при тежка катастрофа живота си загуби 22-годишната Светомира Станчева, не отговаря на законовите норми.
„Къде е грешката?! Външният кръг е изпълнен съгласно нормите, за съжаление вътрешният кръг не е изпълнено изискването за минимална широчина на радиуса. Това, което ние сме препоръчали е, че вътрешният кръг трябва да е с радиус минимум 10 метра, в момента мисля, че е 5. Това, което ние видяхме е, че автомобилите по абсолютно никакъв начин навлизат направо, без изобщо нищо да ги принуди те да намалят скоростта“, каза инж. Диана Русинова – експерт ЕЦТП.
Друг проблем е, че в района на кръстовището има пътни знаци, които са неправилно поставени и объркващи водачите. Хоризонталната, както и вертикалната маркировка не отговарят на нормите, а на пешеходните пътеки е положена обикновена боя, без светлоотразителни перли. Кръговото кръстовище ще бъде проверено и от прокуратурата, след като получат доклада.
„Ние внимателно ще се запознаем с него и по реда на общия надзор за законност ще го прегледаме и ще направим съответните препоръки към Община Шумен. Естествено след като си извършим съответните проверки, ние няма да се осланяме само на този доклад. Ако установим нередности, ще напишем предписания, ако установим, че има престъпни дейности ще си образуваме съответните досъдебни производства“, заяви Орлин Куздов – окръжен прокурор.
Основната препоръка в анализа е влизането в кръстовището да става в една лента, а излизането да си остане както е сега – в две. Според експертите така ще се намали скоростта, с която водачите навлизат в кръстовището.

Представят доклада за фаталното кръгово

Нови знаци на опасното кръгово кръстовище

Камера на фаталното кръгово в Шумен

Опасно кръгово кръстовище

Експерти: Кръговото не отговаря на изискванията

Жена загина при катастрофа в Шумен

Жечко Кюркчиев – под гаранция

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *