Фирми и ЕТ декларират и плащат данъците си до 30 юни - Телевизия Шумен

До 30 юни е срокът за подаване на годишна данъчна декларация по реда на чл. 50 от Закона за данък върху доходите на физическите лица от данъкоплатци, извършващи дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, както и от еднолични търговци и земеделски производители, избрали този ред на облагане.

Със същия срок е и задължението за подаване на годишна декларация по чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане и внасянето на дължимия корпоративен данък, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби за предходната година от юридическите лица.

До момента в офис Шумен над  4 100 от фирмите, плащащи корпоративен данък, са обявили приходите си в офис на НАП Шумен.  Близо 1 200 от едноличните търговци, включително плащащи патентен данък и земеделските стопани, които са избрали да се облагат като еднолични търговци,  вече са подали декларации за доходите си за 2022 г.

 

Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията и плащане на задълженията е през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код на НАП за физически лица или квалифициран електронен подпис.

Плащането на  задълженията за данъци и осигуровки може да стане онлайн чрез виртуалния ПОС терминал на НАП, във всяка банка с попълване на вносна бележка за издължаване към бюджета или с пощенски запис. Онлайн плащането е една от най-често използваните електронни услуги на НАП, която осигурява на данъкоплатците удобството да я използват по всяко време на денонощието, както и през почивните и празнични дни.

НАП публикува данъчните декларации

Близо 1,5 милиона използват ПИК на НАП

Работодателите обявяват в НАП и изплатените необлагаеми доходи

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *