Фотоволтаици пестят пари за ток - Телевизия Шумен

Изграждат фотоволтаични централи върху сградите на общинската администрация, на Диагностично-консултативния център и на Дома за стари хора. Целта на община Шумен е да постави слънчеви панели на покривите на всички сгради, които са публична общинска собственост.
През миналия отоплителен сезон сметките за електричество на Дома за стари хора в Шумен скочили до 5000 лева месечно.
“От началото на тази година, визирам месеците февруари, март и особено април, сметките скочиха двойно и тройно. Това е едно съществено перо от бюджета на нашето заведение и определено оказва влияние върху размера на таксите на нашите възрастни хора”, каза директорът на Дома за стари хора Милена Събева.
Затова община Шумен планира да изгради фотоцентрала с мощност 130 kW часа върху покрива на сградата. Инвестицията ще бъде около 180 хил. лева и беше одобрена от общинския съвет. Така сметките за ток в Дома ще паднат наполовина.
“Следващата сграда, за която обмисляме да разработим такъв проект, това е за общинската сграда, върху покрива на Общината. В рамките на следващата година мисля, че ще ги реализираме. Изграждането на един такъв фотоволтаик е сравнително бързо. По-скоро затрудняват процедурите, които трябва да се съгласуват с “Енерго Про”. Така че, мисля, че в началото на годината ще бъде изграден за Старческия дом и за Общината”, заяви заместник-кметът по строителство и екология инж. Боян Тодоров.
Икономията на ток за Общината и за Диагностичния център ще бъде почти 100 процента, показват проучванията. За двете сгради община Шумен планира да кандидатства за финансиране по национални програми или от европейски фондове.

Токът за община Шумен поскъпва

Фотоволтаичен парк в „Кабиюк“

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *