Фотоизложба за Стилиян Чилингиров - Телевизия Шумен
Фотоизложба за Стилиян Чилингиров

Фотоизложба “Моите съвременници: Литературните приятелства на Стилиян Чилингиров” отвори врати в Регионалната библиотека. Тя е посветена на 100-годишния юбилей на една от най-старите културни институции в Шумен.
Регионалната библиотека е открита през ноември 1922 година, а от 1997 година носи името на Стилиян Чилингиров , наречен от своите съвременници “последния възрожденец”.Изложбата е изградена по неговите спомени.
“Преди няколко години излезе едно двутомно издание, в което са включени 40 от тези творци. Ние подбрахме само 13 от тях. Това са хора, част от които имат отношение към Шумен, към литературния живот и културата на Шумен”, разказа Калина Николова, библиотекар.
Освен фотосите изложбата включва и кратки биографични данни, цитати от спомените на Стилиян Чилингиров, корици на книги, публикации в периодичния печат.
“В различни периоди от живота си той е бил близък с едни или други от тях. Например със Славейков и Яворов е работил в Народната библиотека. С някои е поддържал и контакти в личното си битие, като с професор Шишманов, който е бил не само негов преподавател, но му е помагал и в частните му въпроси, в личния живот”, каза още Калина Николова.
Експозицията е част от съпътстващата програма по повод 100-годишнината от основаването на библиотеката, в която е включена и научна конференция.

Изложба и базар с екологична кауза

Изложба представя историята на театъра

Изложба на творби от пленер “Смеда”

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *