Холограмни образи в преславския музей - Телевизия Шумен
Холограмни образи в преславския музей

Говорещи холограмни образи на цар Симеон и Константин Преславски вече посрещат посетителя на Археологическия музей във Велики Преслав. Те са изработени по проект, целящ да популяризира Златния век на България.
Проектът, по който са създадени холограмните образи на цар Симеон и Константин Преславски в Преславския археологически музей, се нарича ”Новото сияние на Симеоновия златен век” и е на стойност почти 65 000 лева.
“Това беше един проект, с който да вкараме нови, иновативни методи. С което българското Средновековие и Преслав като втора българска столица да бъдат малко по-различно, атрактивно и съвременно представени”, обясни Александър Горчев, директор на музея във Велики Преслав.
За създаването на визуалните образи на двамата велики българи е проведен кастинг в София. Там са избрани лицата на актьорите Веселин Мезеклиев за цар Симеон и Леонид Йовчев за образа на Константин Преславски.
“Към широка целева група е насочено, както към български граждани, така и към чужди такива. Към посетители, които търсят едно по-атрактивно преживяване, информират се предимно от интернет пространството”, каза Пламен Славов, ръководител на проекта.
“Една от идеите, поради която участвахме в този проект, е да преодолеем ефекта от пандемията и слабата посещаемост 2020 – 2021 година”, разясни Александър Горчев.
През 2023 година от музея отчитат повишаване на посещаемостта с 50 процента и брой от 30 000 посетители до месец октомври. През тази година по проект са разработвани и два археологически обекта “Аулът на кан Омуртаг” и “Архитектурен комплекс в Югозападната част на Дворцов център”.

Шуменският исторически музей с изложба в Италия

Величие и разкош в старопрестолен Преслав

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *