Цената на шарана скочи - Телевизия Шумен
Цената на шарана скочи

Агенцията по храните започна засилени проверки в рибните магазини. В навечерието на Никулден инспекторите следят за произхода, качеството и съхранението на рибата.
Стоян Георгиев вече си е купил шаран, но контролно оглежда как върви и по другите магазини. Казва за себе си, че е в Шумен няма по-голям познавач на рибата.
„Като отида, казвам: Искам див мъжки шаран. И те викат: По какво го познаваш? Ами, познавам го – трябва да е тесен, дълъг. Най-хубавата риба е тя. Значи, национален празник ли е Никулден? Не е. Вече бил национален празник, защото се оказва, че българинът бил най-големия шаран“, шегува се Стоян Георгиев.
А за да са спокойни хората, когато пазаруват за Никулден, инспектори от Агенцията по храните започнаха проверки по магазини борси.
Документация, температура и съдържание на фризери и хладилници, оглед на прясната риба. Проверката обхвана всичко в магазина.
След щателната проверка, нарушения не бяха установени.
„За живата риба са осигурени необходимите условия, които да наподобяват естественото местообитание на рибата – чиста вода с аерация на водата. Тези, които изискват съответно контролирана температура на съхранение се съхраняваха при оказаните температурни режими“, каза д-р Даниела Петкова – ОДБХ-Шумен.
Най-честите нарушения са неправилно съхранение на рибата. Затова експертите съветват клиентът внимателно да оглежда какво купува.
„За слузта, за бистротата на очите, да не са потъмнели, хрилете да са прилепнали към тялото, люспите“, каза д-р Марина Жечева от ОДБХ-Шумен.
И докато течеше проверката потокът от клиенти не секна. Традиционно най-предпочитан за Никулден беше шаранът.
И при рибата цените са нагоре. Живият шаран върви по 10-ина лева за килограм. Охладеният е около 6,50 – 7 лева.
Проверките ще продължат до Никулден.

Иззеха бракониерски мрежи при проверки на яз. “Тича”

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *