Център по природни науки на платото - Телевизия Шумен

Център по природни науки отвори врати на Шуменското плато. Малки и големи ще могат да се потопят в света на науките и да се запознаят с необятните им приложения. Новият център е създаден от Факултета по природни науки на Шуменския университет и се намира в Астрономическата обсерватория.
С празнична програма и традиционната церемония по прерязване на лентата новият Център по природни науки отвори врати за посетители. Той дава възможност на всички, които обичат природата да наблюдават редки и защитени животински и растителни видове.
„Вътре сме направили експозиция с животните, които се срещат на нашето плато. Учениците, когато дойдат тук ще могат да правят експерименти по химия, физика, по биология. Да изучават околната среда в нейната реалност“, обясни проф. Цветеслава Игнатова – декан на ФПН.
Освен точни зоологически модели на животни, в кинозалата е уредена изложба на авторски фототабла, експозиция от стари уреди и прибори по астрономия и физика, както и изложба на минерали и руди.
„Аз съм горд с това, че пред последните седем години, мисля че ние се утвърдихме. Продължихме традициите, 50-годишните традиции на нашия университет. Най важното кое е, ние го правим за нашите деца. В община Шумен, в Североизточна България, мисля че децата получават това удоволствие“, изтъкна проф. Георги Колев – ректор на ШУ „Епископ К. Преславски“.
Домакините от Шуменския университет бяха подготвили и изненада за гостите си – шоу с живи животни.
Проектът е финансиран от бюджета на Шуменския университет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.