Цистерна блъсна пътнически автобус - Телевизия Шумен
Цистерна блъсна пътнически автобус

Катастрофа между пътнически автобус и цистерна, превозваща опасно вещество край Смядово вдигна на крак всички спасителни екипи и институции в областта. За щастие причината беше пожаро-тактическо учение за действие при тежко произшествие.
80 пожарникари, полицаи, спасители, доброволци и спешни медици взеха участие в мащабното учение. Никой не беше запознат предварително със сценария и действаха като при реална катастрофа. Първо бяха спасени ранените пътници.
Паралелно с това започна обезопасяването на цистерната, от която се оказа, че изтича сярна киселина. Веществото е силно отровно както при допир с кожата, така и при вдишване. Обработена беше и асфалтовата настилка около камиона.
Последва почистване и на автобуса, по който е разлято от киселината.
Сигналът за инцидента е постъпил на спешния телефон 112 във Варна и само минути половина по-късно тръгва първият екип към мястото на тежкия инцидент. Веднага към мястото са насочени противопожарни екипи от Шумен и Смядово, полиция и Спешна помощ. Служители на сектор „Специализирани оперативни дейности“ при Противопожарната служба във Варна помогнаха за тампонирането на теча на цистерната.
„Да ви кажа честно, намерих няколко забележки, но не са основни. Основната цел на това занятие беше да проверим готовността на оперативния областен щаб и на силите и средствата от единната спасителна система. Всичко се проигра без предварителен сценарий и за това казах, че основната цел е постигната. Всички сили на единната спасителна система бяха оповестени и реагираха правилно.
Тактическото учение се провежда на всеки две години, но заради Ковид вълната пропуснатият период е 4 поредни години. Община Смядово се включи в учението със своето доброволно формирование.
„Това са неща от ежедневния живот и друго е всички планове, които ги пишем на листи и ги прибираме в папките, друго е когато това го видим на место, как се случва и го отиграем как трябва да се случи. И мисля виждате каква е обстановката край нас и мисля, че трябва да има повече такива учения съвместни“, каза Иванка Петрова, кмет на община Смядово
На място на катастрофата бяха повикани и доброволците от БЧК, които оказаха първа помощ на пострадалите още преди да пристигнат спешните медици и линейки.
„Повече внимание трябва да се обърне на работата с младите хора, с промотиране на червенокръстките ценности в училищата, за да може всеки един млад човек, който намира себе си в тези дейности, да стане част от нас“, изтъкна Пламен Петров, директор на БЧК – Шумен.

Пожари и инциденти вдигнаха на крак дежурните екипи

Организират учение за действие при катастрофа с цистерна

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *