Честваме 137 години от Съединението - Телевизия Шумен
Честваме 137 години от Съединението

С тържествен ритуал пред паметника на площад “Кристал” шуменци почетоха 137-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Слово за празника, символ на сбъднатите мечти за обединена и силна България, произнесе полк. Петко Петков от шуменския военен факултет.
“Съединението е ярък пример за държавническа мъдрост и народно единство, в резултат на което България става икономически, политически и духовно по-силна. И днес над парадния вход на Народното събрание стои надписът: “Съединението прави силата”, като девиз, като основополагащ принцип в работата на ползу роду. Нека сведем глави и почетем не само големите българи, вложили ум, воля и жертвоготовност в това свято дело, но и всички, допринесли за този безпрецедентен пример за всенароден подвиг”, каза в словото си полк. Петко Петков – началник на Департамента по чуждоезиково обучение на Факултет “Артилерия, ПВО и КИС” към НВУ „Васил Левски“.
В знак на почит и признателност към делото на дейците на Съединението пред паметника на загиналите във войните шуменци на площад “Кристал” бяха поднесени венци и цветя.
Празничният 6-ти септември беше отбелязан с тържествен ритуал и в местността “Марашката кория”, където в ранната есен на 1885 година, по време на военни учения на войската княз Александър Батенберг взема съдбоносното решение – Съединението да се осъществи под неговия скиптър.
Под звуците на националния химн пред паметната плоча край село Мараш своята почит отдадоха и много деца – бъдещите носители и пазители на героичния български дух.

Шумен отбеляза 137 години от Съединението

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.