Шедьоври на класиката в концерта на Симфониета - Шумен - Телевизия Шумен

Популярни и любими на публиката произведения от цигулковия репертоар ще звучат в програмата на Симфониета – Шумен този четвъртък – 23 март. Утвърдилият се на българска сцена цигулар Стоимен Пеев ще изпълни творби от Морис Равел, Камий Сен-Санс, Жорж Масне. Шуменската публика ще има възможността да чуе за първи път и рядко изпълняваната в България и по света Симфония № 4  „Deliciae Basilienses“ (“Базелски удоволствия“) от Артур Онегер. Диригент – Любомир Денев-син. Концертът е от 18:35 часа в зала „Проф. Венета Вичева“.

Стоимен Пеев е роден във Варна през 1988 г. Първите отличия от конкурси получава още като ученик в Националното училище по изкуствата – Варна, където учи в класа на Антоанета Илиева. Носител е на награди от конкурсите в Провадия – „Светослав Обретенов”, Хасково – „Недялка Симеонова”, Варна – „Добри Христов”. Участва като солист в програмата на „Концертхаус” – Виена. Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, където учи при проф. Гинка Гичкова. В периода на следване става лауреат на академични и международни конкурси, сред които са Международен конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ – Шумен, Международен конкурс за цигулари „Емил Камиларов“ – София. Участва в майсторските класове на Минчо Минчев, Кшищов Веркшин, Ян Талих, Йозеф Рисин, Естер Хафнер, Стефан Камиларов. Реализира концертни турнета в Русия, Китай, Япония, Алжир, Германия.
От 2011 г. е част от състава на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ и като солист на ансамбъла реализира няколко световни премиери на съвременни произведения. Стоимен Пеев е солист на редица оркестри в страната и чужбина. От 2014 г. до 2022 г. е и първи цигулар на квартет „София“ при Софийската филхармония.
През ноември 2015 г. изпълнява концерта за цигулка на П. И. Чайковски в „Метрополитън арт спейс“ в Токио под диригентството на маестро Мицуйоши Оикава.
Има множество записи за БНР в съпровод на оркестър или пиано, включително и премиери, както и многократни излъчвания по БНТ.
През 2022 г. защитава докторската си дисертация в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, а от 2023 г. е главен асистент и преподава в катедри струнни инструменти и камерна музика.

 

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *