Шоково поскъпване на строителните материали - Телевизия Шумен
Шоково поскъпване на строителните материали

Драстичното поскъпване на строителните материали поставя бранша в изключително трудна ситуация. Дори компании със завидно портфолио са пред пред дилемата – да работят на загуба или да платят неустойки по вече сключените договори.
“Примерно армировката вече гони три лева – беше под два. Битумът, който е основна наша суровина, миналата година се въртеше от порядъка на 850-900 лева, в момента гони 1300. И повечето колеги, с които сме говорили, за момента просто се въздържат да дават оферти, защото офертата, в момента в който сме я дали, вече е остаряла”, коментира с конкретни примери Данко Добрев, управител на една от големите шуменски пътностроителни фирми.
На старта на активния строителен сезон прогнозите не са особено оптимистични. Според Данко Добрев липсата на поръчки ще доведе до съкращения. Налице е и риск в опит да оцелеят отделни фирми да влагат евтини, но и по-некачествени материали.
“Когато вземете един обект да работите и виждате, че не може да го направите за тези пари, за които имате договор, за да не фалирате и за да не работите на загуба, защото малко фирми са тези, които могат да си позволят да работят на загуба, започвате да хитрувате и да правите невъзможното, само и само да оцелеете, и това е”, посочи още Данко Добрев.
Повече гъвкавост при договорянето е един от начините, строителният сектор да поеме глътка въздух на фона на галопиращите цени. Това обаче е трудно постижимо за обектите, които се изпълняват с публични средства или с европейско финансиране, тъй като в договорите липсват клаузи за индексация, или такива се прилагат на доста късен етап.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *