Шуменската болница с най-много ковид пациенти - Телевизия Шумен
Отново бебе сред новозаразените с Covid-19

Шуменската болница е с най-много пациенти с коронавирус в цялата страна. Натискът върху единственото лечебно заведение в областта със спешен портал е огромен. Това показват данните на Националната здравна каса за заетостта на леглата в ковид отделенията в страната. „184 легла сме разкрили към момента, от които има в момента 150 легла заети. Тоест остават още около 30 свободни и достигаме този връх на прием на пациенти. Може би оттам нататък ще трябва да се търси друг начин за справяне с тази криза. Може би други лечебни заведения ще приемат тези пациенти с ковид, които са насочени към нас“, каза д-р Димитър Костов, директор на МБАЛ-Шумен.
Капацитетът на болницата е пред изчерпване, въпреки че се приемат само пациенти в тежко състояние. На фона на вълната от болни, която отново заля лечебното заведение, медиците са твърде малко, а и тези, които все още са там са на предела на силите си. „Наистина мога да ви кажа, че е много тежко. Не знам, това ако продължи във времето, доколко този персонал ще продължи да работи с ковид пациенти и доколко ще успяваме да ги обслужваме. Наистина са много изморени колегите, понякога изпадат в един такъв психически срив. Много е трудно – трудно намираме персонал да оформим графиците за обслужване на тези пациенти. Понякога са налага една сестра да обслужва 30-35 пациента, което е свръхвъзможностите“, допълни д-р Димитър Костов.
Помощ от други лечебни заведения към момента няма. Единствено психиатричната болница е предоставила две сестри, които да подкрепят колегите си. По отношение на медикаментите за лечение, отново има недостиг на ремдесивир, доставките са ограничени, а пациентите, при които трябва да се приложи са повече, каза д-р Костов. Той призова хората да се ваксинират. От над 150-те пациенти в болницата, само петима са имунизирани. Сред починалите няма нито един ваксиниран.

156 с ковид в шуменската болница, петима починаха за денонощие

Увеличават се заразените с Covid-19 в болницата

„Зелени коридори“ за ваксини

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *