Шуменската симфониета с концерт за маримба и оркестър - Телевизия Шумен

Шуменската симфониета ще поднесе на почитателите си различен и завладяващ концерт. На 7 юли, четвъртък, от 19.35 часа в двора на къща-музей „Панчо Владигеров“ ще прозвучи концерт на Еманюел Сежурне за маримба и оркестър. Диригент е маестро Цанислав Петков, а солист –  Велислав Годжунов. При неподходящо време концертът ще се състои в зала „Проф. Венета Вичева“ със същия начален час.

Маримбата произхожда от Африка, многократно усъвършенствана през вековете, достига до наши дни като солов инструмент. Използва се успешно в различни музикални жанрове, от класическа до авангардна музика. Някои композитори използват инструмента в произведения за симфоничен оркестър, което придава на музикалната картина особен привкус. Маримбата има нисък, басов, продължително разливащ се звук.

Велислав Годжунов е роден в Пловдив.  Завършва специалност “Ударни инструменти” в пловдивското музикално училище с отличие. Продължава обучението си в Полша, в класа на световноизвестната изпълнителка на маримба Катажина Мичка. Той е един от основателите на ансамбъл Youth Percussion Pool, с който печелят наградата “Ансамбъл на годината” на БНР, програма Allegro Vivace. Като солов изпълнител е носител на повече от 20 награди от национални и международни конкурси за ударни инструменти, както и на редица отличия на Министерство на културата, Ротари клуб и др. Концертира активно в Европа, Близкия изток и Азия. Към настоящия момент той е тимпанист на пазарджишкия симфоничен оркестър, както и докторант в АМТИИ “Асен Диамандиев” в Пловдив.

Цанислав Петков е роден в Русе в семейство на пианисти. Завършва средното си образование със специалност пиано в НУМСИ „проф. Панчо Владигеров“ – Бургас в класа на Юлия Ненова. Лауреат е на национални и международни конкурси, активен участник в редица майсторски класове на изявени пианисти. През 2015 г. се дипломира в НМА „проф. Панчо Владигеров“ със специалност оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров и доц. д-р Георги Патриков. От същата година до днес е диригент на Камерен оркестър – Хасково и негов художествен ръководител. От 2017-та е диригент и в Държавна Опера Бургас. Партнира си с редица оркестри на територията на България сред които Софийска Филхармония, Младежка филхармония „Пионер“, Европейски Младежки Симфоничен оркестър „Прогресив“, Симфониен оркестър Сливен, Симфониетите във Враца и Видин и Камерен оркестър „Дианополис“. През 2020г. се дипломира в АМТИИ „проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив със специалност „Артмениджмънт“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.