Шумен се присъединява към националната хорова инициатива „България пее” - Телевизия Шумен

За шести път Шумен ще се присъедини към националната хорова инициатива „България пее”. Шестото издание ще се проведе в различни градове от 15-ти до 17-ти април 2022 година. Мотото отново е: „ЗАЕДНО!”, с акцент: „Да пеем за мир”!
В Шумен хоровото събитие ще бъде на 15 април, петък, от 18.30 часа в Зала „Проф. Венета Вичева“, с подкрепата на Община Шумен и на всички културни институти, представени от хоровите си колективи – ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“, НЧ „Напредък-1869“, Туристическо дружество „Мадарски конник“, НЧ „Развитие 1869“ – гр. Разград. Специален гост ще бъде смесеният хор „Железни струни“ от гр. Разград.
В концерта ще вземат участие шест хорови колектива:
1. Хор при Ансамбъла за народни песни и танци „Шумен“ при Община Шумен с главен художествен ръководител доц. Катя Кайрякова. Диригенти: Димитричка Илиева и Дарина Бошнакова.
2. Концертен и Подготвителен състав на Хор „Бодра песен“ при ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“ – Шумен с диригент Деница Узунова
3. СНЦ Смесен хор „Проф. Венета Вичева“ с диригент Христо Атанасов
4. Хор „Планинско ехо“ към ТД „Мадарски конник“ и НЧ „Напредък – 1869“ с диригент Наташа Христова
5. Хор „Симеонис“ при НЧ “ Напредък-1869″ с диригент Славил Димитров
6. Смесен хор „Железни струни“ към НЧ „Развитие 1869“ – гр. Разград с диригент Красен Иванов
На финала на концерта всички състави ще изпълнят заедно песента „Къде си, вярна ти любов народна“ от Добри Чинтулов.
„България пее” е инициатива на Българския хоров съюз, която се осъществява на територията на цялата страна с подкрепата на българските общини, читалища, хорове, диригенти и хористи.
Първото издание на Националната хорова инициатива  беше проведено през месец април 2016 г. В събитието се включиха 158 състава от 33 града и над 3500 участници. През 2021 година България пее се проведе онлайн, а тази година с нетърпение всички хорове ще се включат в концерти на живо.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *