11 години за убийството на овчар в Шуменско - Телевизия Шумен
Двама от задържаните край с. Веселиново трафиканти остават в ареста

Апелативният съд във Варна отмени присъда на Шуменския окръжен съд и постанови нова. Съдът призна подсъдимия за виновен в умишленото умъртвяване на друг мъж по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Престъплението е извършено на 24 юли 2018 г. в околностите на село Зайчино ореше. Герчо Р. ще бъде лишен от свобода за 11 години при първоначален строг режим.

Шуменският окръжен съд е осъдил подсъдимия за убийство, извършено в състояние на силно раздразнение, предизвикано от пострадалия с насилие и тежка обида, като го е оправлал по първоначално повдигнатото обвинение за умъртвяване, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин. На Герчо Р. е било определено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 години.

Жертвата и подсъдимият се познавали, тъй като били и роднини по сватовство и работели като пастири. Между тях често възниквали разправии кой в коя мера да пасе стадото си. Ежедневно употребявали алкохол и често под негово влияние си разменяли обиди. На 24 юли 2018 г. отново станал спор. Герчо нанесъл на опонента си удари с ръце, крака и тояга в областта на главата и тялото. Вследствие на побоя пострадалият овчар починал.

Делото се разглежда за втори път от Апелативен съд – Варна, след като миналата година го върна за ново разглеждане от Шуменския окръжен съд. Настоящият съдебен състав назначи Комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза. Вещите лица не намериха основания да приемат, че по време на деянието изправеният на съд е бил в състояние на физиологичен афект. Изготвена бе и съдебно-медицинска експертиза за броя на нанесените удари и характера на причинените травми.

Съдебният акт подлежи на обжалване и протест пред ВКС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.