19 години затвор за убийство на жена, след домашно насилие - Телевизия Шумен
Постоянен арест за трафиканти

Варненският апелативен съд потвърди присъдата на Окръжен съд – Шумен, с която подсъдим е бил признат за виновен за убийство на жена. Престъплението е извършено с особена жестокост, по особено мъчителен начин и при условията на домашно насилие. Втората инстанция отхвърли жалбата на подсъдимия и потвърди наложеното му наказание – 19 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Уважен е и гражданският иск на родителите и дъщерята на жертвата – в размер на общо 125 хиляди лева.
През есента на 2019 г. пострадалата Силвия Д. и подсъдимият Юсмен К. заживели на съпружески начала. Двамата често употребявали алкохол. Съвместният им живот бил съпроводен със скандали, вербално и физическо насилие спрямо жената. След разправиите тя се прибирала при родителите и дъщеря си, които я молели да прекрати връзката си с подсъдимия, но тя се връщала при него. Пострадалата била лекувана за алкохолна зависимост. Вещите лица, извършили комплексна съдебно-психиатрична и психологическа експертиза определят поведението на пострадалата като типично за конфигурацията „насилник- малтретирана жена“. Между жертвата и насилника се поражда травматична връзка, в която за да спаси себе си, жертвата приема насилника, не се съпротивлява, обича го и се връща при него, независимо от опитите на околните да й помогнат.
На 24.07.2020 г. привечер двамата си купили водка и започнали да се черпят на открито в местност в Шумен. Възникнал конфликт. Подсъдимият нанесъл десетки силни удари по цялото тяло и главата на жената. Използвал шамари, удари с дървени пръчки и предмет с режещ ръб. Пострадалата изпаднала в безпомощно състояние. Мъжът се опитал да я изправи, но не успял и влачил тялото й по пътя до дома им. На следващия ден по обед съобщил на тел. 112, че не може да събуди Силвия. Спешна помощ констатирала смъртта й. Съдебно-медицинската експертиза установила множество счупени ребра и други тежки наранявания.
Въззивната инстанция подкрепи извода на Окръжния съд в Шумен, че Юсмен К. умишлено е извършил убийството, с особена жестокост и по особено мъчителен начин, и в условията на домашно насилие. В периода от побоя до настъпването на смъртта в рамките на часове пострадалата е изпитвала силни болки и невъзможност да диша пълноценно. Ожесточението, с което са нанасяни ударите, влаченето на тялото очертават изключителна ярост. Относно квалификацията „в условията на домашно насилие“ и настоящата инстанция прие, че случилото се е в контекста на повтарящи се агресивни прояви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.