244 пожара повече заради сушата - Телевизия Шумен

244 пожара повече в Шуменска област заради сухото време. От началото на годината до момента броят им е 659, при 415 миналата година.
„И селскостопанските производители ще влязат в блоковете за оран и за сеене, също е предпоставка за възникване на пожари. Въобще, очаква ни много тежка есен, ако малко от малко не завали дъжд“, каза комисар Иван Иванов – началник РД ПБЗН.
Загиналите в пожари са трима, толкова са били и миналата година. Комисар Иванов призова хората да бъдат внимателни. Заради засушаването огънят пламва за секунди и е трудно да бъде овладян. В момента пожарникарите са започнали проверки на високите сгради в Шумен. Всички блокове над осем етажа ще бъдат инспектирани. Целта е да се провери до каква височина може да се извършва евакуация и гасене, предвид паркираните коли, които затрудняват достъпа.
„Не можем да извършим пожарогасене, ако вътрешните пожарни кранове не са водоснабдени. Към момента 50 процента от сградите са проверени. До края на септември сме разпоредили да минат всички други сгради. Да видим къде има недостатъци, които по-късно да ги отправим към домоуправителите на всяка една сграда“, каза Мирослав Желязков – началник сектор „Пожарогасене“.
Шуменската служба е обезпечена с техника. Съставът е запълнен на 97 процента. Сериозен обаче е недостигът на кадри в отдел Държавен противопожарен контрол.
„В момента на територията на РС Шумен имаме само двама служители, които извършват държавен противопожарен контрол при положение, че местата са пет. Там наистина изнемогваме“, каза комисар Иван Иванов.
От противопожарната служба се похвалиха с доброволческите си формирования, които са общо 11 в областта.

Дни на отворените врати в Пожарната

Огнеборци спасиха борова гора от опожаряване

Изпратиха пожарникар с традиционен ритуал

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.