28 партии и коалиции се регистрираха за вота в РИК-Шумен - Телевизия Шумен
28 партии и коалиции се регистрираха за вота в РИК-Шумен

22 партии и 6 коалиции регистрираха кандидат-депутатски листи в Районната избирателна комисия в Шумен, съобщи говорителят Мариела Великова. На изборите за Народно събрание, които ще се проведат на 2 октомври, с пълни листи от по 12 души ще се явят Коалиция “ГЕРБ-СДС”, ”БСП за България”, “Продължаваме промяната”, ВМРО-БНД, “Изправи се, България“ и ДПС.
Квотата за представителство в парламента за 30-и шуменски Многомандатен избирателен район е шестима депутати, като в предизборната надпревара се включват 171 кандидати за народни представители. В листите са трима бивши министри. Водач на листата на “Продължаваме промяната” е министърът на образоването в кабинета на Кирил Петков – Николай Денков. Отборът на Коалиция “ГЕРБ-СДС” и на тези избори води просветният министър в кабинета “Борисов 3” – Красимир Вълчев. Дългогодишният депутат Иван Иванов, който ръководи Министерството на земеделието и храните в предишното правителство, отново е под номер едно в листата на Коалиция “БСП за България”. Начело с лидера на партията Мустафа Карадайъ на старта на предизборната надпревара са кандидатите за народни представители на Движението за права и свободи. Водач на листата на ИТН е юристът Андрей Михайлов – депутат в 45-ия, 46-ия и 47-ия парламент. Кандидат-депутатската листа на партия “Възраждане” оглавява Николай Костадинов. Пулмологът д-р Александър Симидчиев е определен за водач на шуменската листа на “Демократична България”. Първи в листата на ВМРО-БНД отново е Деан Станчев. Партията на Мая Манолова издига за водач адв. Лидия Ангелова. Новата политическа формация на Стефан Янев – “Български възход” се включва в изборната надпревара, като начело в шуменската листа е Радослав Кърджиев.
187 799 избиратели са с право на глас в областта, докато на последния вот са били 185 170. До момента са образувани 301 секции, от които в 47 ще се гласува с хартиени бюлетини. Все още не е ясно дали ще има секции в шуменския арест и в болниците в Шумен и Нови пазар, както и колко ще бъдат мобилните секции. До 21 септември ще стане ясно ще има ли подвижна секция за ковид болни.
Предизборната кампания стартира официално на 2 септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.