29 септември е Световен ден на сърцето - Телевизия Шумен
29 септември е Световен ден на сърцето

Близо 18 милиона и половина души в света умират всяка година от сърдечно-съдови заболявания, сочат данните на статистиката. Тази смъртност в голямата си част е предотвратима, за това светът отбелязва 29 септември като ден на сърцето. И в Шумен с различни инициативи се цели да се повиши информираността и превенцията сред хората.
Серхат е на 48 години и преди 18 дни бил докаран в критично състояние в кардиологичното отделение на шуменската Многопрофилна болница.
“Аз, да ви кажа честно, бях в много затруднено положение, не можех да дишам, страшно бях притеснен, тук нещо ми стискаше, тука в сърцето, от тази страна. Сега свръх отлично се чувствам, на докторите много благодаря”, каза мъжът, който е сред малкото пациенти, които оцеляват след белодробна тромбоемболия.
“Постъпи при нас с една тежка белодробна тромбоемболия, доказана на скенер, масивна, двустранна на двете пулмонални артерии. Цялата история започва няколко дни преди това с болка в подбедрицата, за която той започва лечение с антибиотици. Три-четири дни по-късно получава задух, който е остър. Първоначално на две крачки, след няколко часа задухът прогресира и в покой”, обясни за тежкото състояние на пациента д-р Десислава Найденова, началник на отделение “Кардиология” в МБАЛ- Шумен.
Само светкавичната намеса на екип на Спешна помощ и кардиолозите спасяват мъжа. В отделението му прилагат модерно лечение с фибролитик и сега Серхат ще продължи качествено своя живот. За да бъдат избегнати сърдечно-съдови заболявания формулата не е сложна.
“Да се избягва стресът, да се увеличи физическата активност, да се намалят вредните навици. Да се контролират всички хронични заболявания като: артериална хипертония, сърдечни заболявания, захарен диабет”, посочи Пенка Божилова, старша медицинска сестра в кардиологичното отделение. Също така като важен фактор в борбата със сърдечните заболявания лекарите сочат навременото търсене на медицинска помощ.

 

Кардиолог: Зелен сертификат и за антитела е добро решение

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *