30 км/час максимална скорост в града - Телевизия Шумен
знак скорост 30 км в час

Ограничение на скоростта до 30 км/час в градовете. Идея, която периодично лансират различни институции, ангажирани с пътната безопасност.
Статистиката на полицията показва, че по-голям е делът на катастрофите, които стават в населените места. Една от идеите за ограничаване на инцидентите на пътя е максималната скорост в градовете да бъде 30 км/час. Шуменци не са единодушни дали такава промяна ще доведе до положителни резултати.
Според Станимир Неделчев, който е шофьор от близо 10 години, ако скоростта бъде свалена, вероятността от фатален изход при катастрофа е в пъти по-малка.“Доста шофьори карат по-бързо. На определени места може да е 30, на определени 50. Не е казано, че на всички трябва да е 30 км/час. Има много млади шофьори, които правят изцепки по пътищата и каквато и скорост да се въведе за ограничение, със сигурност няма да се спазва”, каза Станимир Неделчев.
Затова, според него, трябва да има промяна на инфраструктурата и повече контрол. Най-голяма подкрепа среща идеята сред пешеходците.
Има места в града, където мнозинството шофьори не спазват и сегашното ограничение от 50 км/час. Пример е улица “Строител”, където автомобилите видимо се движат доста по-бързо. От двете страни има магазини, а по-продължение на улицата, голям участък е оставен без пешеходна пътека, въпреки че пресичат много ученици.
Статистиката на шуменската полиция показва, че миналата година, докато пресичат са били блъснати 33 пешеходци.
”До момента, тази година, тези произшествия са 25, като именно миналата година на пешеходна пътека имаме възникнали 19 инцидента”, каза гл. инсп. Веселин Георгиев – началник на Пътна полиция-Шумен.
Тази година на пешеходна пътека са били блъснати шестима души.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *