50 години Шуменски университет “Епископ К. Преславски” - Телевизия Шумен
50 години Шуменски университет “Епископ К. Преславски”

Собствен химн получи Шуменският университет “Епископ Константин Преславски”. Автор е възпитаникът на висшето учебно заведение Асен Масларски, който за първи път представи песента на Тържествено заседание на Академичния съвет по повод 50-годишнината на университета.
“Искам официално, точно на днешната дата да благодаря преди всичко на създателя на песента на Шуменския университет, тъй като досега нямаше такава и ако позволите, да я обявя за химн на нашия Университет и оттук-нататък на нашия празник, на първия учебен ден, редом със знамето на нашия Университет, да звучи именно химна в изцяло авторско изпълнение на нашия възпитаник Асен Масларски”, каза на церемонията проф. Георги Колев, ректор на ШУ “Епископ Константин Преславски”.
По време на заседанието с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Шуменския университет беше отличен един от най-популярните съвременни български белетристи Захари Карабашлиев.
“Позволете да благодаря на Университета “Епископ Константин Преславски” за тази висока чест. Благодаря специално на Катедра “История и теория на литературата”, предложила ме за това високо звание, което не съм сигурен че заслужавам, но приемам. Както казах преди малко – човекът, който ме приобщи към Университета, незабравимият учител Пейо Димитров почина преди 30 години, преди да достигне възрастта, на която съм аз сега и преди да има издадена книга. В известен смисъл на него дължа честта и радостта да съм тук сред вас сега. Затова смирено посвещавам тази титла „Доктор хонорис кауза” на паметта му. Благодаря ви”, каза в словото си Захари Карабашлиев.
По време на тържествената церемония проф. Юрген Щрауб получи званието „Почетен професор на Шуменския университет“. Ученият е дарил на висшето училище газов хроматограф.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *