950 години Светославов изборник - Телевизия Шумен

През тази година се навършват 950 години от създаването на Светославовия изборник. Един от най-ценните документи за нашето средновековно минало и Златния век. По този повод в столицата ще се състои голям научен форум, а в него участие ще вземе професор Христо Трендафилов от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.
Светославовият изборник е всъщност препис на старобългарски сборник от Преславската школа, пренесен в Киев след края на Първата българска държава.
“Това е наш, български, великопреславски термин. Значи избор от много отци. Това представлява сборникът. Много съчинения, по- точно извлечения от тях са поместени вътре. Ние го наричаме изборник”, каза специалистът по славистика проф. Христо Трендафилов.
В Светославовия изборник се намира и най-старото у нас изображение на зодиак. Все още могат да се прочетат и названията на зодиакалните знаци. “Първо изображение в славянските литератури. Не в старобългарските, а в славянските. Има още три, четири съчинения, които пак са първи”, допълни проф. Трендафилов.
В Регионална библиотека ”Стилиян Чилингиров” се пази един екземпляр на руско фототипно издание с множество коментари.

Седмицата на екран, Интервю с проф. Христо Трендафилов по въпросите на старобългаристиката

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *