Граждани и бизнес – в управлението - Телевизия Шумен
Граждани и бизнес – в управлението

Ефективно участие на граждани и бизнес в управлението на общинско и областно ниво цели проект на „Демократично Сдружение Искам да знам“. Целта е повече прозрачност и ефективност.
Проектът „ЗА“ открито и прозрачно партньорско управление в област Шумен“ се стреми да осъществи директна връзка между граждани, бизнес и администрация.
„Целта е с предложения, дадени от долу нагоре, т.е от гражданите и от бизнеса, да се подобрят практиките, които администрациите прилагат в три основни направления. На първо място – прилагане на антикорупционното законодателство, борбата с корупцията, злоупотребите със служебно положение, конфликта на интереси. И не на последно място – лошото административно обслужване“, каза Галина Минчева – СНЦ „Демократично Сдружение Искам да знам“.
Доверието на българите в администрацията е доста ниско и при проблем хората масово търсят медии, а не институции, сочи проучване на Асоциация „Прозрачност без граници“, която е партньор по проекта.
„Гражданите разпознават проблема, получава се някаква емоционална реакция, обаждат се. След което, в момента, в който им се обясни, че те трябва да съдействат на институциите, а това съдействие означава да отделят от времето си, понякога да претърпят и някакви неблагоприятни последствия, например отсъствие от работа в най-малкия случай, те много бързо се отказват“, обясни Калин Славов – изп. директор на Асоциация „Прозрачност без граници“.
Създаването на трайна култура за несъгласие с корупцията и конфликта на интереси е особено важно по отношение на превенцията.

Гражданите на община Каспичан – по-активни в местното самоуправление

Проучват интереса на гражданите към културни събития в Шумен

Проучват интереса на гражданите към културни събития в Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *