Дигитализират културно-историческото наследство - Телевизия Шумен

Продължава работата по проекта за дигитализацията на културно-историческото наследство в Шумен.

Биляна Василева показва как се дигитализира едно от възрожденските издания, част от фонда на шуменската библиотека – вестник „Зорница“. Благодарение на придобития по проекта за дигитализация нов скенер, сега обработката на документи и книжни издания е доста по-бърза и прецизна.

„Това е най-новия ни скенер , той е с по-голям формат и може да сканира по-големи съответно вестници, списания, календари с нестандартен формат. До сега можехме да правим това действие с фотоапарат и сега е по-лесно ,защото той е напълно автоматизиран.“, обясни Биляна Василева.

Сред интересните материали, които ще бъдат обработени е и уникално шуменско издание на следосвобожденското списание „Искра“.

„Списание „Искра“ е научно-литературно списание, едно от първите шуменски списания, издадени в Шумен, редакция, печатница и разпространение вече където е възможно. Продължаваме по план, в момента натрупваме база от сканирани материали ,за да може после да бъде качен сайт и да бъдат достъпни за всички. „, каза Ваня Борисова, гл. библиотекар РБ „Стилиян Чилингиров“ – Шумен.

До момента в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров са дигитализирани около 3 000 екземпляра от фонда, а след самото сканиране, предстои и обработка на някои от материалите преди те да бъдат публикувани и достъпни в онлайн пространството.

ПРОЕКТ BGCULTURE-1.002-0010-C01, „СЪЗДАВАНЕ И ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДИГИТАЛНО ДОСТЪПНО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО НА ОБЩИНА ШУМЕН“

Проектът е финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. по Програма РА 14 Културно предприемачество, наследство и сътрудничество.

Седмицата на екран, За дигитализацията на културно-историческото наследство в Шумен

Дигитализират културното наследство на Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *