Младежи се борят с изчезването на пчелите - Телевизия Шумен

Mладежите от „Подобри“ създадоха станции за живот – алпинеум-подобни кашпи за цветя, съпътствани с „умни“ информационни табели, които в реално време измерват показателите за фини прахови частици, температура, атмосферно налягане и други и ще показват дали средата е приветлива за пчелите. Станциите ще бъдат оборудвани и с пейки и фото станции, представляващи пчелар в реален размер, където всеки ще има възможността да се снима. Цялата електроника на станциите ще бъде захранвана посредством соларна енергия, за да се подсигури пълна въглеродна неутралност.
Станциите ще бъдат разположени в Шумен (до Паметника на свободата) и в централните части на Каспичан и Велики Преслав. С посещението си на станциите, всеки гражданин ще може да се запознае с проблемите, свързани с намаляването на пчелните популации, прочитайки информационните табели или сканирайки QR кодовете, които ще водят до специално изготвен сайт. Там, всеки ще може да разбере повече за проблема, за това как всеки може да допринесе за съхраняването на опрашилите и да получи повече информация относно различните пчелни видове.
Церемонията по откриването на станцията в Шумен ще се състои на 20 май от 17:00 часа на кръглата градинка отляво на паметника на свободата. По повод откриването децата от ЦДГ „Пчелица“ ще ни представят мини спектакъл за пчелите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.