Много премиери и изненади от шуменския театър за началото на новия сезон - Телевизия Шумен

С богата и амбициозна програма Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ ще открие новия творчески сезон през септември. Осем ще бъдат новите, премиерни заглавия, които ще бъдат поставени пред шуменската публика през следващия месец. Това обяви на пресконференция директорът на театъра Илия Виделинов.

От предстоящия понеделник стартира фестивала „Без обектив“.  Целта му е да срещне и запознае млади хора с технологиите и в частност, как да се снима, монтира, режисира видео съдържание, но само и единствено с телефон. По време на фестивала ще има организирани срещи с различни професионалисти, всичко ще се случва на телефон. „Това е първо издание на фестивала, благодарности на Община Шумен за подкрепата, осигурени са и предметни награди за участниците“, подчерта Виделинов. По думите му, финал на фестивала ще бъде даден на 5 септември, а творбите на победителите ще бъдат представени на новата сцена „Антракт“.

Друга новост ще бъде откриването на кино в театъра, което ще започне да показва кинопрожекции още от началото на септември. Ръководството на театъра е провело разговори и с чуждестранни посолства, от където ще бъдат представени ленти за безплатни прожекции. Те ще бъдат показвани на публиката веднъж месечно, във формат – „Кино с вино“.

През септември ще има три премиери на детски заглавия – „Фокуси в куфар“, на режисьора Паскал Паскалев, „Двете обувки“, режисирано от Съби Събев и „Фонтанът на желанията“, на Джани Ферат. „И трите са много различни! Надяваме се, че малките ни последователи ще има как да се забавляват и ще има какво да ги провокира“, заяви директорът на ДКТ „Васил Друмев“.

Останалите премиери за месеца са:

8 септември – Импро театър: „Импро МИШ-МАШ“

12 септември – „Асансьорът“ на Георги Марков,  с участието на Николай Желев и Кольо Стайков

14 септември – „Пияният“, документалистично представление за зависимостите към алкохола, с участието на Илия Виделинов

28 септември – „Бурунданга“ на Жорди Галсаран

Екипът на театъра започва и подготовката по още едно ново представление –  „Заешка дупка“. „До края на годината предстоят още две заглавия – детско и комедийно“, каза още Илия Виделинов.

Предстои и провеждането на Детски фестивал „Детска усмивка“ – на 16, 17 и 18 септември. Предвидена е богата програма на разнообразни събития, със съпътстващи благотворителни инициативи. С този фестивал ще се постави и официален старт на новия театрален сезон. „Искаме да честваме заедно с всички, които започват училище, този празник“, заяви още Илия Виделинов.

От началото на октомври в шуменския театър стартира провеждането на театрални школи – за деца, за пълнолетни любители и трета школа – комбинирана, родител с дете.

Продължава и провеждането на детско-творческите работилници – два пъти в месеца.

Специална програма шуменският театър е предвидил за Деня на независимостта – 22 септември, когато във фоайетата на театъра ще бъда открита постоянна изложба. Тя ще покаже на публиката плакати, костюми, макети, ръкописи – неща свързани с историята на българския театър, но с акцент върху историята на шуменския театър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *