Над 10% от шуменци не са ходили на Мадарския конник - Телевизия Шумен

Над 10 процента от шуменци не са посещавали никога Мадарския конник. Това показва анкета сред 500 жители на града. Изследването обхваща редица културно-исторически обекти в областта и е по поръчка на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“ към Софийския университет.
„Ставаше дума за една част от хората с ниско образование, начално и основно образование, които в по-голямата си част не са били в нито един от тези обекти, които изследвахме. Нито най-известните, нито на някой от обектите в града, нито в Регионалния исторически музей“, обясни проф. д. и. н. Желю Владимиров – Център за върхови постижения „Наследство БГ“.
За да се увеличи интереса към Шумен като туристическа дестинация, трябва да се улесни достъпът до културно-историческите обекти.
„Даже имаше такива конкретни препоръки. Не може ли да се направи лифт, или пък теснолинейка, или пък тролейбус. Т.е да има и публичен транспорт“, каза още проф. д. и. н. Желю Владимиров.
По отношение на това доколко е уреден животът в града, шуменци са най-доволни от условията за отглеждане на деца и на възможностите за образование. Изключително негативно са били оценени комуналните услуги, както и градският и извънградският транспорт. Изследването има за цел да оцени значението на културно-историческото наследство в Шумен за социално-икономическото развитие на града и качеството на живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *