Над 50% от населението в Шуменско е преброено - Телевизия Шумен
Над 50% от населението в Шуменско е преброено

Над 37 500 души са се преброили електронно към днешна дата. До момента най-голяма активност по отношение на електронното преброяване има в община Шумен – 35,4%. Най-ниска се забелязва в общините Венец, Върбица и Каолиново – под 2 %. Това показват данните
„Разчитаме, че преброителите в тази общини, където не са толкова голям процент електронно преброените ще успеят до края на срока да преброят населението и да приключим успешно. Преброителите обхождат по няколко преброителни участъка. Ако все още не са посетили вашето жилище, не се притеснявайте, има още време, срокът е до 3-ти, може да бъде удължен. Има време, дори да не са ви посетили, вероятно скоро ще бъдете посетени от преброител“, каза Светла Кръстева – началник на отдел „Статистически изследвания – Шумен“.
Срокът за електронното преброяване изтича на 30 септември, а обходът на преброителите е планиран да приключи на 3-ти октомври. Има вероятност обаче срокът да бъде удължен.
„Получаваме информация и от работата на преброителите – до момента са изброили около 50 000 лица на територията на областта. Това е още около 29% от населението на областта, т.е. над 50% от населението на областта вече е преброено“, каза още Кръстева.
От отдел Статистически изследвания призовават хората да бъдат внимателни и да не предоставят лични документи на преброителите.
„Преброителите нямат право да искат документи за самоличност и не трябва да ви карат да се подписвате никъде. Нашите преброители са инструктирани, че когато има затруднения с имената могат да помолят за съдействие, за да ги изпишат правилно, но не е задължително да се предостави лична карта. Молим гражданите да оказват максимално съдействие на преброителите“, обясни Кръстева.
Припомняме, че са предвиди санкции за всички, които не желаят или отказват да се преброят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *