Обсъдиха предизвикателствата и проблемите пред културните институти - Телевизия Шумен

Предизвикателствата и проблемите пред културните институти в област Шумен бяха обсъдени на работна среща по инициатива на областния управител д-р Владимир Йолов. Участие в дискусията взеха ръководствата на Регионален исторически музей, Драматично-куклен театър „Васил Друмев“, Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“, Симфониета – Шумен, Художествена галерия „Елена Карамихайлова“, Общинска художествена галерия „Петър Персенгиев“ – Нови пазар, Държавен архив -Шумен, РЕКИЦ и Областния читалищен съвет. На срещата присъстваха заместник-областните управители Албена Бабева-Сланева и Сашо Евлогиев.

Областният управител постави акцент на необходимостта от общи съвместни усилия за презентиране на всички конкурентни предимства на област Шумен, част от които са постиженията в областта на културата и културно-историческото наследство. „Важна е подкрепата на местния бизнес и трябва да го привлечем с активност и реални проекти“, заяви д-р Владимир Йолов.

Представителите на културните институти коментираха редица проблеми, свързани с недостатъчно финансиране, необходимост от ремонти на сградния фонд, липса на подготвени кадри за някои дейности. Обсъдени бяха предложения за съвместни проекти, които да се реализират с подкрепата на Областна администрация.

Областният управител предложи в регионалната библиотека да бъде обособен детски кът за майки с бебета, където да се предлагат подходящи детски книжки, които да привличат интереса на малките деца. Той ще окаже пълно съдействие на библиотеката за реализацията на тази инициатива, която е важна за стимулиране на интереса на децата от ранна възраст към книгите и желанието им да четат.

Д-р Владимир Йолов ще подкрепи желанието на Симфониета – Шумен да имат сцена за концерти на открито и в тази връзка предстои среща с община Шумен за обсъждане на тази идея. Необходимо е и да бъде популяризирана дейността на Симфониета – Шумен чрез представяне на информация до големите шуменски компании.

Областният управител направи предложение към Художествената галерия „Елена Карамихайлова“ и Общинска художествена галерия „Петър Персенгиев“ – Нови пазар да организират съвместна изложба, представяща красотите на нашите традиции с произведения-техника мерино вълна. Това според областния управител е възможност да бъдат поканени представители на местния бизнес, които да бъдат запознати с нови проекти на тези културни институти и да подкрепят реализацията им.

Относно поставени проблеми от Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ за необходимост от финансиране на ремонт на сградата на театъра, областният управител се ангажира да бъде проведено съвместно посещение с директора на театъра в Министерството на културата за търсене на възможности за осигуряване на такива средства. От Областния читалищен съвет областният управител очаква да представят стратегия за приоритетите в развитието на читалищната дейност. Областният управител се ангажира да съдейства на Държавен архив-Шумен за осигуряване на работници за дейности по почистване и в тази връзка следващата седмица предстои среща с Бюрото по труда за разясняване на възможностите за кандидатстване по регионални програми за заетост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *