Почит към патрона на шуменската библиотека - Телевизия Шумен
Почит към патрона на шуменската библиотека

Личната писалка на Стилиян Чилингиров, неговият джобен часовник, пенсне и оригинални ръкописи. Това са част от вещите на възрожденския книжовник, които шуменската регионална библиотека показва в изложбата, посветена на 140-годишнината от рождението му. 15 пана разказват за живота и делото на видния писател, етнограф, политик, общественик и патрон на библиотеката.
„Той е роден в Шумен, той е автор на девиза, който е изписан върху стария герб на града през 1942 година – „Шумен безшумно твори“, каза Калина Николова – гл. библиотекар в РБ „Ст. Чилингиров“.
Изложбата разказва и за романа му „Невиждан враг“. Сюжетът му е вдъхновен от събитие, случило се в Шумен през 1875 година и останало известно като „Френската сватба“.
„Едно събитие през Възраждането, свързано с женитбата на местна българска девойка с чужденец и революционните настроения, които се създават около това събитие“, каза още Николова.
Акцент е поставен върху богатото литературно наследство на Стилиян Чилингиров и неговия принос за създаването на Шуменската библиотека през далечната 1922 година. Показани са фотокопия на кореспонденцията, свързана с усилията му в родния му град да бъде основана Народна библиотека. „Шуменци ще трябва по достойнство да оценят това, което се прави за тях“, пише Чилингиров в едно от писмата си до съгражданина му Христо Герчев. Изложбата може да бъде разгледана до края на месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.