Пристигнаха противогрипните ваксини - Телевизия Шумен

Пристигнаха противогрипните ваксини. На личните лекари са доставени заявените количества за хората над 65 години, които имат право на безплатна имунизация. Препарати има вече и по аптеките. Талма Николова вече почти десет години си поставя противогрипна ваксина.
„Защото смятам, че ни предпазват. От моето семейство, да чукам на дърво, досега никой не е карал тежък грип“, обясни Талма Николова.
Джипитата съветват желаещите да си поставят противогрипна ваксина да не чакат.
„Сега е моментът, защото някой път се получават съчетани заболявания – ковид и грип, който могат да съборят много неприятно пациента. Защото грипът ще дойде след месец-месец и половина, може би около Нова година“, каза д-р Милен Чолаков – председател на Асоциация на ОПЛ в Шумен.
У нас обаче имунизационният обхват е изключително нисък. Въпреки че за пенсионерите са осигурени безплатни ваксини, огромен процент от хората няма да се възползват.
И в момента върлува респираторна инфекция с грипоподобни симптоми. И докато миналата година доминираше основно ковид, тази година успоредно вървят две вълни – от коронавирус и от есенен грип.
„Приликата е абсолютно на 100 процента в клиниката, така че пациенти, които имат грипоподобни симптоми, да не се заблуждават, много по-опасен е ковида за тях като изход и перспектива, отколкото един грип. Грипът също е опасен, но в рамките на 3 до 5 дни минава, докато ковид може да го събори и да направи големи бели“, обясни д-р Чолаков.
Лечението при двете заболявания е съвсем различно и правилна диагноза може да се постави само чрез ковид тест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *