Пролетен концерт на Симфониета–Шумен - Телевизия Шумен

Пролетен концерт представя Симфониета -Шумен. Солист е младата цигуларка Лора Маркова, а диригент – Калина Василева. Лора Маркова е родена през 2003 година, учи в Националното музикално училище и е носител на много наши и международни награди, сред които от конкурсите “Антон Рубинщайн”, “Концертино” – Прага и първа награда на конкурса “Леонид Коган” в Брюксел.
„Това, което ме мотивира да свиря, е много по-голямо и висше от човек, дори композиторите са под нивото на изкуството, което създават. Най-голямата мотивация да създавам изкуство е този огромен и безграничен свят, с който то ни свързва и тази любов, която имаме към него”, каза Лора Маркова.
В програмата са включени Березовски, Делиус – „Две пиеси за малък оркестър” и Чайковски – „Концерт за цигулка и оркестър”.
„Програмата за този концерт я подбрах лично, защото аз много харесвам това произведение: Чайковски „Концерт за цигулка и оркестър”. Това е един от най-големите концерти, най-трудните за изпълнение произведения. Обичам да се поставям в ситуация, в която съм принудена да превъзмогна някакво предизвикателство, да стана по-добър изпълнител, да направя нещо трудно”, разказа Лора Маркова.
Концертът е на 29 март от 18,35 часа, в зала “Професор Венета Вичева”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *