Пролетно почистване в Шумен - Телевизия Шумен

С повишаване на температурите идва и време за пролетното почистване. Да направим нашата улица, около блока, градинката, любимите места за разходка и спорт по-приветливи. Дни преди светлите християнски празници от администрацията приканват гражданите да почистят районите, където живеят, учат или работят.

Тази година инициативата, организирана от Община Шумен, ще продължи в рамките на една седмица – от 9 до 16 април, включително. Желаещите да се включат, могат да заявят участие на тел. 054/857 637 или на имейл z.georgieva@shumen.bg . Домоуправителите и организаторите на групи трябва подадат информация за района, който ще почистват, брой участници, телефон за контакт и при необходимост да направят заявка за чували и ръкавици.

Почистването на места извън очертанията на града и по Шуменското плато ще се проведе в събота, на 9 април. Община Шумен и Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“ ще осигурят чували и ръкавици. Материали за регистрираните в кампанията участници ще се раздават от 9.00 до 10.00 часа на следните пунктове:

  • Общински младежки дом;
  • Вход за парк „Кьошковете“;
  • Информационен център на Природен парк „Шуменско плато“ (в района на паметника „Създатели на българската държава“)

На паркинга пред информационния център на платото, след Гроба на курсистите на завоя по пътя към Стария град и на паркинга за тирове пред входа на „Кьошковете“ ще бъдат поставени контейнери за събиране на отпадъците. Ако в района, който се почиства, няма контейнери, чувалите трябва да бъдат изнесени в близост до асфалтовия път.

Гражданите, които ще организират почистване в рамките на града в дните от 9 до 16 април, могат да получат чували и ръкавици също на 9 април от 9.00 до 10.00 часа на пунктовете:

  • Квартал „Добруджа“ – пред НЧ „Тодор Петков“;
  • Квартал „Тракия“ – на паркинга срещу Булмаг на ул. „Странджа“ №21;
  • Квартал „Боян Българанов“ – пред СУ „Трайко Симеонов“;
  • Квартал „Еверест“ – до спирката на ул. „Северна“.

Чували и ръкавици ще се раздават и през седмицата, на 8 и 15 април, от 16.30 до 17.30 часа във фоайето на централния вход в сградата на общината.

Събраните в чували отпадъци трябва да бъдат оставени в непосредствена близост до съдовете за смет. Извозването на събраното количество ще бъде организирано от фирмите по чистотата.

От Община Шумен призовават гражданите да се включат в инициативата и да бъдат съпричастни към опазването и поддържането на чистотата в града и околностите. Кампанията е подкрепена от Фондация „Подобри“, която предостави за целта платформата си „Почисти Шумен“ . Там може да се впишат имената на участниците, да се посочи мястото, което е почистено, да се публикуват снимки преди и след почистването. Добрият пример може да бъде последван и от други хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *