РДПБЗН- Шумен апелира: Не палете огън на открито!  - Телевизия Шумен
По-малко пожари в област Шумен

През последните 24 часа дежурните противопожарни екипи са реагирали на осем сигнала за произшествия. Погасени са пожари в сухи треви в гробищен парк във Венец, в сухи треви на ул.“ Лозарска“ във Велики Преслав, в контейнер за смет на ул.“ Васил Априлов“ в Нови пазар, в сухи треви в село Цани Гинчево и в село Риш. Пожарите са без нанесени материални загуби. Оказана е техническа помощ за отключване на жилище на първи етаж на ул.“ Цар Борис I” в Нови пазар.

В 19:26 часа е приет сигнал за пожар в леки автомобили в двор на автокъща на бул.“ Ришки проход“  в Шумен. Към мястото на произшествието са насочени два противопожарни автомобила. След пристигане огнеборците заварили да горят два леки автомобила „Тойота“. Пламъците тръгнали след късо съединение в задната част на единия от автомобилите. След това пламъците обхванали и втория, който бил в непосредствена близост до него. Пожарът бил погасен с помощта на 600 л. вода. Спасени от опожаряване са други четири автомобила.

В 14:42 часа на 9 август е приет сигнал за пожар в сухи треви на ул.“ Никола Вапцаров“ в Каспичан. Към адреса е пратен екип на РСПБЗН- Нови пазар. Пламъците, които тръгнали след небрежност при боравене с открит огън са погасено с помощта на 6 тона вода. Пламъците били в непосредствена близост до пет сгради и 50 декара посеви. Спасени са благодарение на бързата реакция на огнеборците.

РДПБЗН- Шумен апелира: Не палете огън на открито!  Не разчиствайте сухата растителност чрез изгаряне. При почистване на вилите си, изхвърляйте сухата растителност на подходящи места, а не я унищожавайте чрез палене, защото действията ви могат да причинят пожар със сериозни материални щети. Никога не палете огън при наличие на вятър – той може да разнесе искри и топли частици на големи разстояния. Сухата растителност е леснозапалима и това допринася за бързо разрастване на горенето. Дори сравнително слаби източници на запалване с краткотрайно действие могат да причинят произшествия със значителни щети.

Пожарите в суха растителност се разпространяват бързо, обхващат големи територии, а труднодостъпните и пресечени терени затрудняват придвижването на противопожарната техника и гасенето на огъня. При наличие на вятър фронтът на пожара бързо променя посоката и може да се разпростре върху големи площи. Това поставя в реален риск съседни земеделски ниви, къщи и стопански постройки.

Не допускайте небрежно изхвърляне на неизгасени фасове и клечки, включително и от автомобилите, когато преминавате през терени със суха растителност.

Ако забележите признаци на пожар незабавно съобщете на тел.112.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.