След Нова година нов линеен ускорител в КОЦ-Шумен - Телевизия Шумен
След Нова година нов линеен ускорител в КОЦ-Шумен

Завърши процедурата по избор на производител и доставчик на новия линеен ускорител за Комплексния онкологичен център в Шумен.
„Ние заплатихме първите 30% със собствени средства и в момента се изработва апарата, който ще бъде пригоден специално за нашето лечебно заведение, за условията, с които ние разполагаме. И се надяваме след Нова година този апарат да заработи“, каза д-р Свилен Арнаудов, управител на КОЦ-Шумен.
Новият линеен ускорите,л на стойност над 4 милиона лева, ще бъде закупен основно със собствени средства и чрез банков кредит. Около хиляда лева са предоставени от дарители.
„Благодаря на хората, които пожелаха да дарят част от средствата си за закупуване на ускорителя. Те ще бъдат използвани само в тази насока. Да са живи и здрави, благодарим им“, каза още д-р Арнаудов.
Закупуването на нов линеен ускорител стана наложително, защото старите два са над 7-годишни и започват да изчерпват капацитета си.
„С поставянето на новия линеен ускорител ние ще актуализираме софтуерната система и на двата стари, с което ще се удължи живота и трите апарата са от един и същ производител, което ще ни даде възможност тия апарати да работят комплексно и да има връзка при личението с който и да е от линейните ускорители“, обясни д-р Арнаудов.
Вече е изграден бункерът за новата апаратура. Остават само довършителните дейности. Средно между 80 и 100 души от цялата страна чакат всеки ден за лъчелечение в Онкологичния комплекс в Шумен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *