Търсят се приемни родители в област Шумен - Телевизия Шумен
Търсят се приемни родители в област Шумен

Кампания за набиране на приемни родители стартира в област Шумен. Към момента утвърдените приемни семейства са 109, но има нужда от точно определени профили.
„Голяма нужда има от приемни семейства на по-големи деца, на деца с увреждания и на новородени. Затова приемните семейства, които в момента трябва да се изберат – това са за деца на възраст от 0 до 6 години, без увреждания, от 0 до 18 години с увреждания – две приемни семейства и от 10 до 18 години без увреждания“, каза д-р Светлана Маркова, зам.-кмет “Социални дейности и здравеопазване”.
Броят на приемните семейства е планиран след анализ на предстоящо заличаване на някои от тях или промяна и разширяване на профилите на семействата, вписани в регистъра. В проекта “Приеми ме” участват 9 от десетте общини в областта.
„Професионалните приемни родители се наемат на граждански договори за времето за настаняване на децата. За едно дете получават 150% от минималната работна заплата, от януари 2021 е 650 лв., за 2022 ще говорим нататък. За две настанени деца са 160% от минималната работна заплата, за три и повече настанени деца в едно и също семейство – 170% от минималната работна заплата. А средствата за издръжката на децата се определят спрямо гарантирания минимален доход за страната, който е в размер на 75 лв. От 0 до 3 години за 2021 г. е 4 по 75 лв. от гарантирания минимален доход. От 3 до 14 години е 3,5 по 75 лв., от 14 до 18 години и ако учи до 20 – 1,2 по 75 лв.“, каза още д-р Маркова.
Община Шумен е водещата в проекта, по който е партньор на Агенцията за социално подпомагане.

2 thoughts on “Търсят се приемни родители в област Шумен”
 1. Това е чудесно и аз много бих искала да участвам за едно такова приемни семейство за детенце.
  А въпросът ми е дали след време това детенце може да го осинуви приемното семейство?
  И какъв е критерият по който се избира приемното семейство?:)

 2. Това е чудесно.
  И аз бих искала да участвам.
  Какъв е критерият за избор на приемното семейство?
  Може ли след време това дете да се осинуви от приемното семейство?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.