Фестивалът за музика и съвременно изкуство Ritual Gatherings идва в Шумен - Телевизия Шумен

Фестивалът за музика и съвременно изкуство Ritual Gatherings идва на 28 май на паметника „Създатели на българската държава“ за внушително музикално шоу на плочи с Laylla Dane, изложби и работилници на едни от най-известните творци в Шумен.
Фестивалът за музика и съвременно изкуство Ritual Gatherings ще внесе свежо музикално звучене в града, със специално събитие с участието на един от най-заявените артисти, позната не само на българската електронна сцена Laylla Dane. Израснала в Шумен, Laylla Dane от няколко години живее и твори в Берлин, където се е отдала изцяло на музиката, а вече е и познато име в едни от най-емблематичните клубове там. Нейният отличителен стил стига до редица клубове и фестивали по цял свят – от Ню Йорк до Лондон и Буенос Айрес, а у нас е движещата сила, стояща зад фестивала Wake Up Stran-Jah на Варвара.

В 18 ч. на 28 май в сърцето на паметника ще застанат основателите на Ritual Gatherings – The Foreigners, а след тях, със специален DJ set на винили, ще застъпи Laylla Danе.

Артистичната програма на събитието ще започне от рано и ще представи изложби на открито – „Апетит“ от Емилия Балева – живопис, „Паралелни изблици“ на Стоян Skew. Любимите на града танцова формация Emotion ще подготвят публиката за танци с хореографски пърформанс точно преди започването на DJ сетовете. Всеки, който иска да се включи във флашмоб в сърцето на паметника, ще може да го направи от 16 до 17 часа.

Транспорт до паметника ще бъде осигурен, като автобуси ще тръгват на всеки час от входа на Общината.

Събитието и активностите са напълно безплатни и със свободен вход.

Повече информацията за събитието, следете във Facebook събитието тук и на https://ritualgatherings.com/

Резултатите от проведената анкета показват, че жителите на Шумен имат нужда от различни формати събития и развлечения. Всеки трети споделя, че посещава културни събития по-рядко от веднъж месечно, а само един на десет – веднъж седмично. Положителна новина е, че само 3% казват, че не посещават никакви културни събития. Най-често жителите на Шумен ходят на театър – 54%, следван от музикални фестивали – 43% и кино – 39%, близо 38% посещават рок концерти. От резултатите става ясно, че това са и най-желаните музикални събития, които липсват на хората – малко над половината – 52% отбелязват, че биха искали да има повече музикални фестивали в града, както и повече рок и поп концерти, съответно 45 и 43%. Над една трета отбелязват, че посещават фолклорни фестивали, също толкова ходят на музикални концерти.

Проучването на публиката бе инициирано от културния фестивал Ritual Gatherings и цели да идентифицира желанията, мотивацията, честотата и вида събития, които предпочита местната публика. В него се включиха 220 човека, на възраст между 18 и 55+ години, постоянно живеещи и работещи в града. Паралелно бяха изследвани и местното културно и фолклорно наследство, в частност специфичните ритуали и традиции в община Шумен, тяхното опазване, развиване и популяризиране чрез интерактивни методи. На база тази информация, организаторите ще изготвят и културен профил на общината, с която тя да бъде подпомогната в стратегическото развитие на местната културна сцена.

Ritual Gatherings ежегоден интердисциплинарен културен фестивал, съпътстван от серия градски събития, който съчетава музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали, кулинарни и практически екологични практики.

Проект
BGCULTURE-2.001-0117-C01 „Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и
интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и
постигане на устойчиви културни екосистеми” се изпълнява с финансова
подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на
Финансовия механизъм на ЕИП. Проектът е част от ОП „Културно
предприемачество, наследство и сътрудничество“, Резултат 2 „Подобрен
достъп до изкуства и култура“.

Основна
цел на проекта е прилагането на холистичен подход за съживяването на
малки културни екосистеми, чрез събития и активности, насочени към
ключовите участници в тях и с фокус – обмяната на опит и културни прояви
с експерти от културния сектор в Исландия и Норвегия.

Бенефициент на проекта е Сдружение АСОРИ,
а партньори в изпълнението на проекта са общините  Кюстендил, Троян и
Шумен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства –
Троян, норвежкия фестивал Pikene på Broen и Музеят на Живото
Изкуство/The Living Art Museum – Рейкявик, Исландия.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.