Шуменци отдадоха почит на народните будители - Телевизия Шумен

Шуменци отдадоха почит на будителите на България, на които е посветен 1 ноември. С царски указ през 1923 година денят е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.

С тържествен ритуал бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Нанчо Попович – възрожденския дарител и общественик на Шумен.

Георги Занков е учител в профилираната езикова гимназия в Шумен само от три години. Известно време се обучавал в Австрия и останал силно впечатлен от взаимоотношенията в образователната система. Решил да внесе добрия пример в родното училище.

„Предимно по отношенията учител-ученик. Да ви кажа честно там са по-близки. Ученик-учител са по-близки до семейството отколкото от тука, до една йерархия както ние си я представяме – учителите строги, учениците не слушат. В Австрия децата нямат нужда от звънци за да влизат в час, няма нужда да идват чистачки да чистят. Те сами си почистват стаите.“,  каза Георги Занков.

Заедно със свой ученик той положи венец на почит и признателност от името на гимназията, а студентката  от шуменски универсетет “Еп. Константин Преславски” Юриета Иванова се обърна към младите хора.

В празника се включиха и най-малките шуменци.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *