82 процента от жълъдите над “Дивдядово” покълнали - Телевизия Шумен

Над 80 процента от посадения жълъд в пожарището над кв. „Дивдядово“ се е хванал и е пуснал филизи. Точно преди 1 година над 300 доброволци от целия Североизток се събраха и започнаха възстановяването на унищожената гора на площ от 140 дка. Преди това мъжете и жените почистили овъглените останки от красивия до тогава лес.
Жестокият пожар беше причинен от безотговорен стопанин, решил да си гори отпадъците в задния двор през август на 2020 година. Стихията за кратко се разрази и погълна дървета и птици като опасността да обхване целия склон беше реална. В борбата с огъня тогава се включиха и много шуменци рамо до рамо с пожарникарите и горските.
По-малко са пожарите през изминалата година в сравнение с предходната. Регистрирани са 20 на територията на Североизточното държавното предприятия. Само два от тях са край Нови пазар. Бързата реакция често е основната причина за ефективно  потушаване и неразпространение на пожарите в горите.
Над 1000 флаери са раздадени на населението в областите Шумен, Търговище, Варна и Добрич. В тях горските са описали основните причини за възникване на пожари и действията при възникването им.

Повече по темата – вижте във видеото и емисията новини на Телевизия Шумен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.