Излезе от печат книгата “100 години баскетбол в Шумен” - Телевизия Шумен
Излезе от печат книгата “100 години баскетбол в Шумен”

Своята книга “100 години баскетбол в Шумен” представи официално доайенът в местния баскетбол Гроздалин Грозданов. Този спорт тръгнал в Шумен в началото на миналия век, а стартът дала учителка по физкултура в девическото училище. “Някоя си Табакова през 1922 година е донесла 14 правила на баскетбола, напечатани циклостилно, с които е запознала своите ученички”, разказа авторът.
За да напише книгата си Грозданов ползвал местни вестници още от 1924 година до днес, както и книги на спортни журналисти в Шумен. “Книжката съдържа няколко части. В началото е историята от 22-ра година до миналата година, тъй като е издадена тази година. В края съм посочил няколко личности и тяхната заслуга за баскетбола в течение на тези 100 години”, допълни Гроздалин Грозданов.
Подробно се разказва за двата върха на този спорт в Шумен – около 1958-1959 година, и след това – през 1986 година. “Ние сме първият провинциален град, който е взел участие в официално национално първенство”, посочи авторът на книгата “100 години баскетбол в Шумен”.
И още много информация могат да намерят в изданието привържениците на баскетбола. За сега книгата не е на книжния пазар и може да се намери само в базата на Баскетболен клуб “Шумен”.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *