Богата програма в първото издание на Младежкия джаз фестивал "Деца на джаза" - Телевизия Шумен

Концерти, обучителни модули, изложби, лектории, музикално кино, майсторски класове и арт работилници са част от богата програма на първото издание на Младежкия фестивал „Деца на джаза“, който ще се проведе в Шумен в периода 29 септември – 1 октомври. Събитието е организирано от Общински младежки дом – Шумен в партньорство с радио Jazz FM. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Община Шумен и спонсори.

Това е първият джаз фестивал в България, който си поставя за цели:

  • Да участва чрез новаторски подход и интегрирана програма в изграждането на ново поколение вдъхновени джаз музиканти – знаещи, можещи, партниращи си, уважаващи авторитетите; да създаде общност между тях; да свърже желаещи да изучават музика с най-авторитетните преподаватели.
  • Да изпълни с културно съдържание обучението по музика чрез лекции, документални свидетелства, срещи с артисти и създаване на общодостъпни ресурси, които ще са национално достояние.
  • Да предложи на жителите и гостите на Шумен високостойностна културна програма от концерти, изложби и видео прожекции.

Създадени от програмния директор на Jazz FM Светослав Николов, концепцията и програмата пълноценно използват ресурсите на българската джаз сцена и отговарят на потребностите за нейното развитие. Всяка година във фокуса на фестивала ще бъде различен инструмент и ще се извежда нова нишка от музикалната история на Шумен в национален контекст чрез честване на бележити личности, свързани с града. Фестивалът ще е с обучителен, концертен модул и съпътстваща програма.
През 2023 г. фокусът е джаз пианото, като арт събитието е посветено на няколко знакови годишнини -190 години от рождението на шуменеца Добри Войников, 45 години от смъртта на израсналия в Шумен Панчо Владигеров (в навечерието на 125-ата годишнина от рождението му), 90 години от рождението и 30 години от смъртта на сина му Александър Владигеров, както и посмъртно – 75-ата годишнина на Марио Станчев – син на израсналия в Шумен пианист Тинко Станчев. Преподаватели ще са Антони Дончев (ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград), Ангел Заберски („Нов български университет“ – София) и Мирослав Турийски (АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив).

Входът за всички събития в рамките на фестивала е свободен!

Фестивал „Деца на джаза“ в Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *