12 пощенски станции приемат годишни данъчни декларации - Телевизия Шумен

В 12 пощенски станции в Шуменска област могат да се подават годишни данъчни декларации за доходи, изплатени на физически лица. От офиса на НАП в Шумен уточняват, че служителите там са обучени в реда по прием на формулярите. Те следят за задължителни данни и подписи на подателя, банкова сметка при необходимост от възстановяване на надвнесен данък, задължителни приложения в зависимост от вида изплатен доход, приложени документи и допълнителни декларации за ползване на дадено облекчение.

Освен в трите пощенски клона в Шумен /находящи се на ул. „Добруджа“, ул. „Тракия“ и на общинския пазар в града/, попълнени формуляри се приемат и в пощенските станции в Нови пазар, Велики Преслав, Върбица, Смядово, Каспичан, Никола Козлево, Венец, Каолиново и Хитрино.

От подаване на годишни данъчни декларации на пощенско гише се възползват предимно клиенти на НАП, които нямат възможност за онлайн деклариране. Данъчните напомнят, че най-лесният и бърз начин за деклариране на доходите е през Портала за електронни услуги, с персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис (КЕП). От началото на кампанията за деклариране на доходите в офис Шумен са подадени над 1 800 подоходни декларации. Близо 50 клиенти вече са се възползвали от предлаганата услуга на „Български пощи“ ЕАД за приемане на декларации за доходи, изплатени на физически лица. В началото на март в е-Портала на приходната агенция ще бъде достъпна предварително попълнена данъчна декларация.

Срокът за ползване на 5 % отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане е първи април, а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа е 30.04.2024 г. Размерът на отстъпката от 5 % от данъка за довнасяне не може да надвишава 500 лв., а условие за нейното ползване е лицето да няма неплатени публични задължения. Това важи и за всички данъчни облекчения, напомнят още от офиса на НАП в града.  

Допълнителна информация за подаването на декларации, плащането на дължими суми и ползването на различни данъчни облекчения може да се получи в сайта на приходната агенция и на телефона на Информационния център на НАП: 0700 18 700 на цена, съгласно тарифата на съответния оператор.

Близо 500 декларации подадоха шуменци

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *