125 години хор “Родни звуци” - Телевизия Шумен

Шуменският хор “Родни звуци” при Народно читалище “Добри Войников – 1856” отбелязва 125 години от основаването си. На 15 август 1898 година в някогашното Андрейково училище, днес Дом на учителя, 16 родолюбиви шуменци поставят основите на мъжко певческо дружество, наречено с името „Родни звуци“ по предложение на хориста Борис Шалварджиев.
“Първата изява на хора е била по време на Коледните празници през 1898 година, а още през следващата година е тяхната първа светска изява на музикална вечеринка”, припомни първите творчески изяви на хора Детелина Палазова, секретар на Народно читалище “Добри Войников – 1856” .
В знак на почит към делото на поколения хористи и диригенти, пред паметната плоча, поставена по повод 120-та годишнина от основаването на хор “Родни звуци” бяха поднесени цветя. От името на кмета на Шумен Любомир Христов и от свое име заместник-кметът Найден Косев поднесе поздравителен адрес с пожелания за творческо дълголетие и нови сценични успехи.
“В щастието на един град като Шумен, в неговото културно-историческо развитие, има такива дребни камъчета в историята, като емблема, какъвто е хор “Родни звуци”, които са съградили основите на една изключителна ценностна система в културно отношение. И може би, много градове в страната не могат да усетят онова силно влияние на такъв тип културни организации, какъвто е хор “Родни звуци”. За мен е чест да поздравя целия творчески колектив за всеотдайността, с която продължават делото на предците ни. Пожелавам на всички здраве и вдъхновение, за да радвате почитателите на хоровото изкуство от родните сцени и световните концертни подиуми”, каза в словото си Найден Косев.
“Хората идват и си отиват, но по-важно е да останат институциите, каквато е хор “Родни звуци”, обърна се към хористите и гостите на тържеството диригентът доц. д-р Николай Андриянов. “Пожелавам на всички здраве, успехи и удовлетвореност от съвместната ни дейност. Надявам се дълго време да сме заедно и да сме щастливи от нашето взаимно творческо общуване”, пожела по повод знаковата годишнина Николай Андриянов.
В края на тържествената церемония хористите изпълниха заедно “На многая лета”.

Хор “Родни звуци” гостува в Румъния

Почетен диплом за хор „Родни звуци“

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *