15 години затвор за мъж, убил съпругата си - Телевизия Шумен

Апелативният съд във Варна увеличи на 15 години наказанието на мъж, убил съпругата си, която се намирала в безпомощно състояние. Престъплението е извършено в Смядово на 16.12. 2020 г. С решението си въззивната инстанция измени присъда на Шуменския окръжен съд, с която 77-годишният мъж е бил осъден на 12 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим.
Делото е за втори път пред Варненския апелативен съд, след като друг състав го бе върнал на първата инстанция за повторно разглеждане.
Пенчо С. имал граждански брак с починалата Корнелия И. Двамата се разделили, но през 2020 г. претърпеният от жената инсулт наложил те отново да заживеят заедно и мъжът да се грижи за нея. Пенчо изпитвал трудности и болната трябвало да бъде настанена в хоспис. Вечерта преди това да стане, той не могъл да заспи от стенанията на съпругата си. Притиснал продължително лицето на 74-годишната си спътница с хавлиена кърпа. Заради уврежданията от инсулта, възможностите на жената за самозащита и съпротива били ограничени. Съдебномедицинската експертиза установила, че смъртта й е причинена от механична асфиксия.
Извършената съдебна психиатрично-психологична експертиза изключила душевно заболяване у подсъдимия, но констатирала дистрес, вследствие на натрупаната умора от обгрижването на болната съпруга. Подсъдимият признава извършеното, но твърди, че не го е направил умишлено.
Решението на Апелативен съд – Варна може да се обжалва и протестира пред ВКС.

15 години затвор за мъж, убил болната си съпруга

Затвор за баща и син, убили мъж

11 години за убийството на овчар в Шуменско

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *