3000 домакинства получават безплатни екоуреди - Телевизия Шумен
Николай Колев

Над 3000 домакинства в община Шумен ще получат безплатни климатици, екопечки, термопомпи и радиатори. Мащабната подмяна на отоплителни уреди на твърдо гориво трябва да започне още през лятото на тази година. Проектът е на Община Шумен, а целта е най-вече екологична – опазване на околната среда и намаляване на запрашаването на въздуха.
Шумен е сред градовете с най-висока концентрация на фини прахови частици.
Общината се бори с проблема като кандидатства и спечели проект за безплатна подмяна на стари печки на дърва и въглища с екоуреди. Вече е обявен търг за избор на фирма за обход на домакинствата, които искат да се отопляват екологично. След това ще се търсят и изпълнители за доставка и монтаж на уредите.
”По самия проект условията за кандидатстване са много олекотени. Основното условие е собствено жилище и другото условие е да бъде демонтиран уред, който е на твърдо гориво. Също така е дадена опция и за енергийно слабите семейства, т.е тези, които получават енергийни помощи. При тях, освен монтирането на климатик, се предвижда и монтиране на фотоволтаична система до 4 киловата, като целта тук е да не ги натоварят сметките за ток в един последващ етап”, каза Николай Колев – зам.-кмет по икономическо развитие.
Според социологическото проучване, шуменци предпочитат най-вече климатиците, но има желаещи и за термопомпи и печки на пелети. Финансирането е по програма “Околна среда” и на стойност повече от 36 милиона лева. Предстои широка кампания във всички населени места, по време на която Общината ще разясни подробно стъпките за кандидатстване и ползите от проекта.

Нов европроект за сметосъбирането

Одобрен е проектът за електробуси в Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *