53 пожара в горите на Североизтока за година - Телевизия Шумен

53 пожара в горски територии са бушували през миналата година. По данни на Североизточното държавно предприятие (СИДП) са засегнати близо 2 590 декара от горския фонд – 183 декара иглолистна гора, 2354 декара широколистна и 48 декара треви и мъртва горска постилка. Четири от пожарите са били умишлени, 40 са поради човешка небрежност, а при останалите извършителите не са установени. Най-честите причини за възникване на пожари в горите са изхвърлени цигари от преминаващи автомобили и палене на стърнища и сухи треви през лятото и в началото на есента. През този период са регистрирани и най-много на брой пожари на територията на СИДП – седем през юли, 18 през август, 9 през септември и 10 през октомври.
В потушаването на огнените стихии през миналата година са участвали 266 горски, 332 пожарникари и 62 доброволци. Ръководството на СИДП благодари на всички огнеборци, които първи се включват в потушаването на огъня и опазването на зеленото богатство на България, както и на служителите на стопанствата, които дават денонощни дежурства, за да пресекат нерегламентираните дейности в горите.
Спрямо 2022 година се отчита намаляване на броя на пожарите в горските територии, показват още данните на Североизточното държавно предприятие.

Спасиха гори от опожаряване

Пожар изпепели 20 декара гори

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *